torsdag 11. februar 2016

Bildeanalyse

Paul Himmel


Forfatteren som jeg skal la meg bli inspirert av, het Paul Himmel. Han ble født og oppvokst i USA i 1914 og døde i 2009. Han var en mote- og dokumentarfotografer. Han har tatt bilder for blant annet bladet "Vouge". På 1950-tallet startet Himmel med sitt eget prosjekt, der ballettbilder var ett av dem. Han kom ut med en kolleksjon som het "Ballet in Action" i 1954. Her viser han bevegelsene og det livlige i balletten. Grunnen til at jeg valgte fotografen Paul Himmel, er fordi jeg selv interesserer meg for ballett, og synes bildene hans er spennende. 

Jeg har valgt å analysere dette bildet:

http://www.alteredimages.ro/ballet-in-action/
Denotasjon


På bildet ovenfor er det bilde av én ballettdanser som danser. Bildet er i svart-hvitt, og er tatt fra et normalperspektiv. Jeg ser rett på danseren, og kan se hele henne. Bak henne har vi en svart bakgrunn. Vi kan dele bildet opp i tre vannrette deler. Langs hele bunnen av bildet, er det føtter i forskjellige posisjoner og stillinger. På midten er det skyggen fra hennes tidligere bevegelse. Bevegelsen starter ute av bilde fra høyre side og beveger seg helt fram til venstre side der hun avslutter bevegelsen i en arabesque. Helt øverst er det ingenting, bortsett fra den svarte bakgrunnen. Bildet har også det gyldne snitt, og det er der ballettdanseren står i en arabesque, altså til venstre. Motivet i bildet er dermed bevegelsen til en ballettdanser.

Konnotasjon

Bildet gir meg en følelse av både forvirrelse og lykke. Det bildet forteller meg, er den følelsen av å danse ballett; blanding av hardt arbeid og en god følelse. Siden bildet er tatt med en lang lukkertid, ser man alle bevegelsene danseren gjør. Og siden hun avslutter i en arabesqe, tenker jeg at bildet viser hvor mye forarbeid hun gjør bare for å kunne gjøre arabesquen sin. Jeg tror forfatteren ønsker å vise fram alt arbeidet som ligger bak en ballettdanser. 

En annen følelse bildet gir meg, er lykken av å danse ballett. Siden alle bevegelsene glir inn i hverandre, er det akkurat som om hun bare svever og drømmer seg gjennom dansen. Mens hun danser, glemmer hun alt, og dermed er alle detaljene borte, og bare skyggen igjen. Hvis vi ser på bakhodet hennes, er det akkurat som om alt henger litt igjen bak henne med tanke på skyggene. Dette kan tolkes som om det er tankene hennes som henger igjen etter henne. 

Kontrastene er ganske store. Det går fra svart til hvitt. Det hvite er bevegelsene til danseren, og kan symbolisere at det er stor forskjell fra hvordan man ser dansen, og hva som ligger bak dansen. Med bak dansen, tenker jeg på det fysiske og det psykiske. 

Oppsummering

Paul Himmels bilde over viser bevegelsen i ballettens dans. Han har brukt lang lukkertid, slik at bildet blir "levende". Jeg tror målet hans var å vise det som ligger bak dansen, alt strevet og alle bevegelsene, og det synes jeg han klarte å få fram. 

Kilder

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Himmel
http://www.alteredimages.ro/ballet-in-action/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar