mandag 8. februar 2016

Grafikk

Linotrykk


I noen uker nå har vi drevet på med linotrykk. Det har vært spennende og gøy. Her har jeg latt kreativiteten ta over. 

Et grafisk blad er et avtrykk av en treplate, metallplate, stein eller annet materiale hvor kunstneren selv har skapt sitt bilde. Før avtrykket blir laget, har kunstneren bearbeidet platen og deretter fargelagt hele eller deler av den. Bearbeidingen kan bestå i at man skjærer i platen, tegner på den eller behandler den kjemisk. Hvert trykk er et originalt kunstverk. Grafiske blad faller i tre grupper: høytrykk, dyptrykk og plantrykk.

Vi har brukt linoleumssnitt, som er en type grafikk innen høytrykk. 

Når man skal lage et linotrykk, har man en spesiell plate der man skjærer ut motivet, kalles linoleumsplate. I vårt tilfelle var det en dør. Det man skjærer ut blir ikke farget når man presser bildet. Etter å ha tatt farge på platen og presset det, får man ut et linotrykk.

Kilde: http://www.norske-grafikere.no/pages.aspx?pageid=323


Prosessen

1. Tok et bilde av en dør


2. Printet ut bildet, la blåpapir på linoleumsplaten og bildet av døra på toppen. Deretter tegnet jeg av døra.

3. Brukte forskjellige "kniver" til å skjære ut det jeg tegnet. Vi hadde hovedsakelig to forskjellige kviner, u-kniv og v-kniv. U-kniven lagde litt rundere, dypere og større utskjæringer, mens v-kniven lagde tynne, rette streker.4. Etter jeg var ferdige med å skjære ut, la jeg en farge over platen ved hjelp av en rulle. Vi la forskjellige farger på forskjellige glassplater, før vi brukte tilsvarende ruller som den røde nedenfor på bildet til å rulle farger over den ferdig utskjærte platen. 5. Etter at fargen var kommet på platen, trykket jeg bildet gjennom en presser. Resultatene

Startet først å trykke bare med svartfargen. 


Etter hvert som jeg fikk dreisen på dette, utfordret jeg meg selv til å prøve litt forskjellige farger, og forskjellige bakgrunner på arket. Egenvurdering

De siste ukene med grafikk, har vært veldig morsomme. Først var det skikkelig tungt å skjære ut i platen, men fikk fort forskjellige teknikker. Linotrykk har vært spennende og kreativt. Det er gøy å la kreativiteten ta over, og se resultatet av det etterpå. Personlig er jeg ganske fornøyd med resultatene, og synes det er gøy å se hvilken effekt de forskjellige fargene har på hverandre. I tillegg har det vært deilig og bare kunne gjemme seg litt vekk i kunsten, og glemme alt skolearbeidet for en liten stund. Jeg synes grafikk var morsomt, og kunne gjerne ha gjort det igjen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar